2009. december 4., péntek

Kardamomos kávémousse a nemisbékaversenyre

Megint azt hittem, hogy feltaláltam a spanyol viaszt nemisbéka karácsonyi receptversenyére, hát tévedtem (tavaly a mákzserbónál gondoltam ugyanezt, azóta számtalan helyen láttam...).


Valami frissítő, nem klasszikus süteményen gondolkodtam, és egyszer csak beugrott, hogy kardamomos kávémousse lesz az (sosem hallottam még ilyesmiről ezelőtt, csak csokisat ettem). Erre kiguglizom, és kiderül, hogy ez egy tradicionális francia karácsonyi desszert. Sebaj, legalább nem nekem kellett kitalálnom az arányokat. Vagyis de, mert az eredeti recepthez képest húztam itt-ott. Baromi könnyű elkészíteni, a tavalyi feltételeknek is megfelel, hiszen akár előző este is el lehet készíteni, gyorsan megvan, és nem zserbó, nem beigli, nem mézes krémes. Viszont a kávé miatt nem gyerekbarát, de a gyerekek egyenek szaloncukrot :)) (enyém max. mandarint)


Hozzávalók:  • 0,5 dl tej

  • 1/2 kávéskanál őrölt kardamom

  • 5 dkg barnacukor

  • 1 dkg Nescafé granulátum

  • 7 dkg keserű csokoládé

  • 2 dl tejszín

  • 3 lap zselatin

  • 4 evőkanál víz


A tejet a kardamommal feltettem melegedni, forrást követően lehalkítottam, és 10 percig főztem. Közben felolvasztottam a csokoládét egy bögrében a mikróban, és kimértem a barnacukrot és a neszkávét. Amikor a kardamomos tejnek lejárt az ideje, a fentieket egy tálba öntöttem és összekevertem. A zselatinlapokat egy lapostányérban vízbe áztattam, 5 percig úszkáltak. Közben a hideg tejszínből habot vertem, majd a kávés szószhoz szedtem át, és óvatosan összeforgattam. A zselatinlapokat előáztatásukat követően kihorgásztam a vízből, és a nagyobbik bádogbögrémben 4 evőkanál víz társaságában melegedésre ítéltem, hamar elolvadtak (max. 2 perc). Ekkor a kávés-tejszínes krémhez kevertem, és már szedtem is át a tálalásra szánt különböző formájú kis üvegpoharakba. 1 napot hűtöttem, mielőtt megkóstoltuk. Összesen 35 percet vett igénybe a fenti hadművelet, szerintem nem rossz, tekintve a kiváló eredményt :)


6 kis pohárkányi mousse lett belőle, az eredeti receptet a food24-en találtamNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése