2007. május 12., szombat

Megint kördés


Fakanál asszony megdobott egy labdával, íme a válaszaim. Jelzem, nem volt olyan könnyű válaszolni, mint ahogy elsőre gondoltam.



1. Mi alapján főzök, hol találok inspirációra? - Inspirációra alapvetően a netes fórumokban, blogokban, kezembe akadó újságos receptekben találok. Sokszor sajnos az inspirációnál leragadok, korábban mert nem láttam értelmét magamnak főzni, a mélyhútőm pedig mikroméretű, mostanában pedig, szégyen-gyalázat, sem időm, sem energiám nincs elég főzni úgy, hogy a megfelelő alapanyagokat be is vásárolnék hozzá. Visszatérve az eredeti kérdésre, ami még inspirál, az valamiféle hagyománykövetés, vagy szezonalitás, hogy is mondjam. Lecsót alapvetően nyáron főzök, tojásos nokedlit tavasszal, szőlős kacsát ősszel. Ja, az utazásaim is befolyásolnak, alapvetően emlékből dolgozom, mármint hogy visszaemlékszem valami ételre, és akkor nem nyugszom addig, amíg elő nem kerítem a receptet.



2. Betartom-e a receptek betűjét? - Szinte soha. Rendre elhatározom, hogy már lesz egyszer egy olyan recept, amit lekövetek rendesen, de aztán a bennem lakozó kisördög, esetleg egy szűk keresztmetszet arra kényszerít, hogy cseréljek, elhagyjak, hozzátegyek. Nemisbékánál olvastam, azt hiszem, hogy süteménynél igyekszik betartani azért a leírtakat, ez rám is igaz nagyjából, ha viszont egy raguba mondjuk kétféle zöldfűszer helyett három szalad bele, esetleg mindezek helyett a kedvenc provanszi fűszerkeverékem, hát nem esek kétségbe.



3. Mi alapján döntöm el, hogy mi legyen a másnapi ebéd - vacsora? - Vagy napok óta ácsingózom valami után, és akkor azt jól megfőzöm, vagy valami alapanyag integet nekem a polcról (piaci kofától). Vagy elhangzik egy kijelentés, hogy milyen jó lenne egy krémleves, valami gombával, vagy húsmentes izébizé. Ekkor felcsapok egy-két szakácskönyvet, és találok valami jót. Vagy eszembe jut valami, bár ez mostanában ritka :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése