Volt már nekem egy spenótos lasagne próbálkozásom, nem voltam maradéktalanul elégedett az eredménnyel. Fanakál receptje viszont egyszerűnek és finomabbnak tűnt, hát nekiláttam. Még egyszerűsítettem is rajta, rétegezze egymással a spenótos-túrós réteget a besamellel, akinek két anyja van (és Fakanál :-) Én nemes egyszerűséggel összekevertem a szószos cuccokat.
Hozzávalók:
- 50 dkg friss spenót
- 2 evőkanál olaj
- 25 dkg túró
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 30 dkg lasagnetészta
- 10 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- 6 dl tej
- 8 dkg parmezán
- szerecsendió
A spenótot alaposan átmostam. Vagy négyszer cseréltem vizet, nem tudom, a szőke ördögpalánta a mosás-szárazás közben folyamatosan lökdösött el a mosogatótól, hangos efö, efö-kkel kísérve, nyifogva. (nem is értem az eföt, mert mindent, tényleg mindent tökéletesen mond, mondatokban, r-betűt szépen időnként, de az efö az megmaradt - vegyél föl) Szóval mostam-száraztam, majd az olajon megpároltam a spenótleveleket. Amikor langyosra hűlt, nagyjából lecsepegettem róla a vizet, átszedtem az aprítógép nagyobbik edényébe, sóztam, borsoztam, mellédobtam a két fokhagymagerezdet és a túrót, és már nyomtam is a gombot, amúgy Stahlosan.
Utána elkészítettem a besamelmártást, belekevertem a parmezánt és szerecsendióval ízesítettem (sóval-borssal is, természetesen. A besamelből kivettem annyit, amennyivel a tepsi alját bőségesen kikentem, majd a maradékba kevertem a túrós-spenótos elegyet, és alaposan elkevertem.
Ekkor elkezdtem rétegezni: a besamelréteg tetejére került a lasagnetészta, aztán a spenótos cucc, majd ezt megismételtem még vagy kétszer. Jó egy órát állni hagytam, mielőtt sütni kezdtem volna. 180 fokos sütőben aztán 30 perc alatt készre sütöttem.
Éhségtől függően 4-6 adag, Fakanáltól tehát az eredeti
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése