2011. február 20., vasárnap

Spenótos-fetasajtos quiche

Hozzávalók a tésztához:



  • 20 dkg liszt

  • 10 dkg hideg vaj

  • 1 tojás sárgája

  • csipet só

  • 3 evőkanál jéghideg víz


Hozzávalók a töltelékhez:



  • 30 dkg mirelit spenót (vagy 1 csomag kétharmada)

  • egy nagy fej hagyma

  • 2 evőkanál fokhagyma

  • 20-25 dkg feta sajt

  • 2 dl tejszín

  • 4 tojás

  • só, bors

  • kicsi olívaolaj


A lisztbe belekevertem a sót, belekockáztam a hideg vajat, hozzáadtam a tojássárgát és a vizet, és az aprítógépem tésztakeverőjével morzsásra kevertettem. Átborítottam egy nagy tálba, és gyorsan összeállítottam a tésztát. Folpackba csomagoltam, és jó órára a hűtőbe tettem pihenkélni.


Az olívaolajon megpároltam a hagymát, majd hozzányomtam a fokhagymát. Beletettem a spenótot, sóztam, borsoztam, 3 percig rotyogtattam. Mikor nagyjából kihűlt (hasznos is télen, hogy csak kicsűröm a teraszra a cuccot), hozzáadtam a tejszínt, tojásokat, még egy kis sót (óvatosan, a feta miatt) és borsot. Még belecsípkedtem a fetát, jó puha volt.


A sütőt bekapcsoltam 180 fokra. A tésztát elővettem a hűtőből, karikákra vágtam, és a klasszikus nyomkodós technikával kibéleltem vele egy hullámos szélű piteformát. Tettem rá sütőpapírt és sütőgolyókat, és megvakonsütöttem 5 percre. Ekkor beleöntöttem a spenótos masszát, és visszatettem a sütőbe 40 percre.


Nekem másnaposan még jobban ízlett, mint előszörre, megpuhult a tésztája, nyamm.


Saját kútfőből a recept, további quiche-ek nálam:zöldséges, cukkinis-fetasajtos, stahlos-borsópürés



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése