2020. április 21., kedd

Egyszerű teljes kiőrlésű cipó

A cipó esetemben a kenyér formájára utal, semmiképp nem arra, hogy nem felel meg összetevőit tekintve a teljes kiőrlésű kenyér követelményeinek. Inzulinrezisztenciában is bátran fogyasztható, ráadásul egyszerű és finom is, pláne frissen sütve. Idő, az kell hozzá persze, mint minden kelt tésztához, de karantén idején simán működik, hogy reggeli után pikkpakk belemérem a gépem táljába (3 perc), ő eldagasztja, amíg én megiszom a második kávém, aztán a kenyér keleget magában, aztán megformázom (2 perc), végül lekenem vízzel és sütőbe rakom (1 perc). Frissen sütve még melegen, puha vajjal megkenve abbahagyhatatlan, ez esetben ne akarjuk számolni a szénhidrátokat, se a kalóriát...


Hozzávalók: 
  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy 20 dkg tk rozsliszt és 20 dkg tk búzaliszt
  • 10 dkg sima fehérliszt (nekem BL55 van)
  • 2 púpozott teáskanál búzasikér
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 teáskanál cukor (enélkül is működik, de nekem szebbek-jobbak lettek a cukorral)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy púpozott teáskanál só
  • kb. 3 dl meleg víz (néha picit kevesebb is elég)
Gyakorlagilag annyi a dolgom, hogy a fenti hozzávalókat ebben a sorrendben belemérem a tálba, aztán dagasztás indul (god bless Kitchen Aid forever), 8-10 percig küzd, ha kevés a víz, icipicit pótolom, ha túlhigítottam, még egy evőkanál liszttel megküldöm. Amikor szépen bedagasztotta kis barátunk a tésztát, átteszem a kelesztőtálba (ez el is hagyható, szépen megkelne az a másikban is, de akkor minek van tupperes drága kelesztőtálam, ha nem használom?). Szóval rácsukom a fedelét, és nem hiszem el, hogy amikor lerúgta magáról, addigra a kenyér megkelt :) nem, még hagyom kelni, nem, nem kel túl ez a tészta, eddig még egyszer sem tette. Na de, ha már jó nagyra megnőtt és jó szellős a kenyértészta, akkor lisztezett felületre borítom, kicsit megpaskolom, és cipó/kenyér formára formázom. Sütőpapírral bélelt ovális vagy kerek jénai tálba bele is teszem, és 2-3-4 helyen egy éles késsel bevágom. Lefedem egy tiszta konyharuhával, és ismét a duplájára hagyom nőni. Amikor már jónak látom szinte, bekapcsolom a sütőt 200-210 fokra, és a sütőbe tevés előtt a kenyérkémet jó alaposan lekenem vízzel (ettől lesz ropogós a héja). 30-35 perc alatt készre sütöm. 

3 megjegyzés:

  1. lefedve sütöd vagy fedő nélkül?

    VálaszTörlés
  2. De, kell bele só, köszi, frissítettem a szövegen. Persze, hogy kell:) És én lefedés nélkül sütöm, csak akkor dobok rá lazán egy alufóliát, ha nagyon égne.

    VálaszTörlés