2020. április 26., vasárnap

Mézes krémes

A sok IRbarát szuperegészséges receptet fel kell már lazítani egy igazi kalória és szénhidrátbombával :) Nálunk karácsonykor és húsvétkor készült gyerekkoromban a mézes krémes, és bár én nem szeretem a mézet, a mézes krémesért ölni tudnék :) olyan ez, mint a később felfedezett zserbó, egyszerűen isteni és abbahagyhatatlan. És brutális. Ez a Mézes krémes Baba néni módra (nagymamám testvére), ezt meg kell említsem az ő emlékére gondolva. Ez nem ám a bolti lap lekvárral kenve, de nem ám, szép fehér vékony lapok szép fehér krémmel, maga a csoda!

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 csipet szódabikarbóna
  • 4 evőkanál méz
  • 2 egész tojás
  • 4 evőkanál tejföl
Hozzávalók a krémhez (főzni): 
  • 4 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás fehérje habbá verve
  • csipet só
Hozzávalók a krémhez (keverni):
  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, a kapott masszát 4 részre osztjuk. Én mérleggel szoktam, jobb biztosra menni. A kisebb tésztagombócokat szép vékony lapokra nyújtjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírra téve, a tepsi hátlapján (!) 5-6 perc alatt megsütjük. Épp csak picit kezdjen barnulni a széle. A tepsi hátuljáról szép ügyesen le lehet csúsztatni a lapot egy lapos felületre, és ott hagyni kihűlni.

A krém egy részét főzni, egy részét keverni, habosítani kell, aztán a kettőt összekeverni. 
A főzős részhez a tejet tegyük fel melegedni, majd a tojás sárgáját, cukrot, vaníliás cukrot és a lisztet keverjük össze, ehhez adjunk néhány evőkanálnyit a melegedő tejből, majd ezt zuttyantsuk a tejhez. Kis lángon (!), folyamtosan keverve (!), preferáltan habverővel keverve hozzuk lassan forrásba, vigyázva, hogy a tojás ne ugorjon össze. Tegyük félre hűlni. Amikor már maximum picit langyos a pudingszerű krém, a két tojásfehérjét verjük keményre a csipet sóval, majd óvatosan forgassuk hozzá a krémhez.

A keverős részhez a puha vajat habosítsuk ki a cukorral, majd óvatosan keverjük ezt is hozzá a fenti főzött krémhez.

Ezután jöhet a rétegezés, a lapokat szépen be kell tölteni a krémmel, a tetejére is jusson belőle rendesen. Ekkor vegyünk erőt magunkon, és két napra tegyük hideg helyre, hogy a lapok be tudjanak puhulni a krémtől. Ekkor vágjuk le a szélét, titokban kóstolgassuk el, majd szeleteljük fel a mézes krémesünket, néhánnyal kínáljuk meg barátainkat és üzletfeleinket, a babérokat is arassuk le egyúttal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése