2007. február 26., hétfő

Kördés megint


Nemisbéka megszólításának nem állhatok ellen, a munkában csak azért nem írtam meg, mert meg akartam számolni a szakácskönyveket.



1. Hány szakácskönyved van? Megszámoltam, a polcon harmincöt. Még otthonról van egy pár, amit szeretnék elhozni, a gyerekszakácskönyvek. Pom-pom főz és hasonlók. Persze van még jónéhány gasztroregény, bár hiányos a táram, ahogy nézem, és a receptújságok. Amit mindig elhatározok, hogy most már tényleg nem veszek többet, mert teljesen fölösleges, de mindig befigyel egy-egy. Szerintem a harmincöt egyébként nem olyan magas szám, pláne a 130-akkal összehasonlítva, igaz, ezeket sem használom elég gyakran. Ettől még a harmincöt, mint alacsony szám megengedővé fog tenni a következő beszerzési lehetőségek felismerésekor :))



2. Melyik a három legkedvesebb? A Francia konyha, különös tekintettel arra, hogy dedikált, a Négy alapíz szakácskönyve: Savanyú és a Book of Soups (igaz, ebből kettő van:) a plusz egy a Horváth Ilona.



3. Melyikek várnak beszerzésre? A Silver Spoon biztosan.



4. Milyen konyhai kütyük után vágyakozol? Nagyon szeretnék egy mezzalunát, reméltem, hogy a Jézuska esetleg, de nem... Meg vágyom egy kuktára, amit elbír a kerámialapos tűzhely. A WMF-akcióban sajnáltam rá a 15 ropit, persze egy normál kukta ára valahol itt van, nehéz december volt. Ja, és tavaly nyár eleje óta várólistás a raclettesütő. Egy jó nagy, nyolcszemélyes darab.



5. Kedvenc fűszereid? Frissen őrölt szerecsendió, frissen őrölt bors (fel kellett nőni hozzá), zöldfűszerben a bazsalikom, keverékben a provanszi fűszerkeverék, édesebben a szegfűbors.



6. Mit rendelsz leggyakrabban étteremben? Mostanában levest szinte mindig, akkor is, ha tudom, hogy a második nagyját ott fogom hagyni. Húslevest gazdagon, erőlevest tojással, gombalevest, tárkonyos ragulevest, gombalevest. Másodiknak nagyon-nagyon változó, a csirkétől a marháig, vadon át a halig bármit. Kedv- és kínálatfüggő. Ha szárnyasban csak a hagyományosak vannak, akkor skippelem, és keresek valami izgalmasat vagy hagyományost a többi közül. Például harcsapaprikást túrós csuszával. Vagy vadast. Desszert normál esetben kimarad, de ha mégis, akkor gundel palacsinta, mint alapértelmezett. Vagy nem :)



Menjen tovább aubergine-nek, chiliiéscsokinak, valamint dibbuknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése