Valaki a szokásos ún. No Gilrs hétvégére távozott a Balatonra, én meg úgy lemerítettem magam a szombat délelőtti kínai piacolással, hogy egyértelműen pihenésre ítéltem magam. Ergó abból kellett gazdálkodni, ami volt itthon, és feladat volt, hogy minél kevesebbet álljak. Maradéktalanul eleget is tudtam tenni a kihívásoknak ezzel a két egyszerű ebéddel.
Hagymás tepsis krumpli:
2 nagyobb krumpli
2 kisebb hagyma
4 dkg füstölt szalonna
só
teáskanálnyi vaj
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra. Egy kis tűzálló edényt vékonyan kivajaztam. A megmosott, héjas krumplit 3-4 mm vastagságúra karikáztam, kicsit vastagabbra karikáztam a hagymát. Jött a rétegezés: krumplikarikák, só, hagymaszeletek, majd még egy ilyen sor, a tetejére krumpli került, majd a szeletekre vágott szalonna. Alufóliát tettem rá, majd ment a sütőbe, 45 percet sült letakarva, majd 15-öt fedetlenül.
Egyszemélyes adag (nemvega)
Zöldséges rizs:
1 bögre rizs
1 bögre mexikói vegyes zöldség (ezt lehetne növelni 1,5-re)
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
só, fél teáskanál provanszi fűszerkeverék, vegyes bors
kis olaj
reszelt sajt
1 tojás
A forró olajon alaposan kifehérítettem a rizst, majd felöntöttem kétszerannyi vízzel és még egy picivel. Hozzákarikáztam az újhagymát, belenyomtam a fokhagymát, sóztam, fűszereztem, hozzáöntöttem a zöldségeket, forrásba hoztam, majd a legminimálisabbra halkítottam. 18 percig otthagytam, majd reszeltem rá sajtot (pannóniát találtam), ráütöttem egy tojást és alaposan átkevertem.
2 adag (végülis csak hazajön :)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése