Ezt a köretet a karácsonyi Gundel-fordulón mutatták és kóstoltam. Különleges is, isteni finom is, köret is, előkerestem hát a receptjét a cseppet sem szerencsétlen, hanem annál izgalmasabb tizenharmadik, köretes, Fakanál-féle VKF-fordulóra. Lerántom előre a leplet arról, hogy mi készült mellé, akarom mondani, mi mellé készült. A szintén Gundelben tanult, szintén karácsonyi gesztenyével töltött pulykatekercset húztam elő a mélyhűtőből, merthogy kicsit elméreteztem akkor az alapanyagokat, és az egyik, kisebb tekercs akkor a mélyhűtőben végezte. Így volt igazán könnyű ünnepi vacsorát varázsolni egy jeles évfordulóra :)
Hozzávalók:
12 dkg pappardelle
1 evőkanál gyümölcsös olaj (Carapelli Olys)
aszalt gyümölcsök (barack, szilva, vörösáfonya volt most nekem)
dió
petrezselyem
2 evőkanál méz
2 gerezd fokhagyma
0,5 dl édes bor
0,5-1 dl tejszín
A tésztát sós, forró vízben feltettem főni, 7 percig hagytam rotyogni. Gyümölcsös olajon (a linkelt képen a balsó) megfuttattam a négybe vágott aszalt barackot, szilvát és a vörösáfonyát plusz a diót, majd azon nyomban megszórtam petrezselyemmel, hozzáadtam a mézet és belenyomtam a fokhagymát, pár másodpercig pirítottam magas lángon, és már dobtam is rá a közben leszűrt tésztát. Ráöntöttem a bort, kevertem rajta egyet (ez trükkös, alig fért el a cucc a legnagyobb serpenyőmben, úgyhogy két fakanállal igyekeztem forgatni), aztán rázuttyantottam a tejszínt, és kész is volt. A tejszínnel lehet szabályozni a szaftosságát, nekem jobban ízlik, ha szottyosabb, de attól is függhet, hogy mit kínálunk mellé.
3 adag, Gundel-recept

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése