Egyszerűen isteni lett. Régóta szemeztem ezzel a recepttel a kedvenc leveseskönyvemben, most eljött az ideje a cselekvésnek. Persze kicsit alakítottam rajta - az eredetiben nincs újhagyma és fokhagyma sem, viszont van benne egy rutabaga nevű gumós növény, amit meglepő módon nem leltem a helyi hiper polcán. A repertoárba biztos, hogy bevonul, úgyis imádjuk a leveseket, és kicsit unom már a borsó-gomba-paradicsom szentháromságot.
Hozzávalók:
2 evőkanál vaj
1 kisebb fej hagyma
1 szál újhagyma
25 dkg (3-4 szál) sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
2 közepes krumpli
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
2,5 dl fagyasztott zöldborsó
0,5 l tej
1 evőkanál kukoricakeményítő
só, bors
A vajat megolvasztottam, majd rádobtam a szeletelt hagymát, karikázott újhagymát, kockázott sárga- és fehérrépát. Fedő alatt, közepes lángon 10 percig pároltam, majd hozzáadtam a kockázott krumplit és a vékonyabb szeletekre vágott fokhagymát. Felöntöttem fél liter alaplével, kicsit sóztam, borsoztam, beledobtam a két babérlevelet, és 20 percig hagytam főni. Ekkor felöntöttem 4 dl tejjel, beleszórtam a borsót, ismét sóztam és borsoztam, és újabb 10 percig főztem, igen alacsony fokozaton. A végén a maradék 1 dl tejben elkevertem a kukoricakeményítőt, a leveshez adtam, hagytam felforrni, és azonnal elzártam.
4 adag, a Lorna Rhodes-féle Book of Soups remekműve
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése