Ez is a lakásavatóra készült, Gundelben tanultak alapján. Nagyjából annyi különbséget fedezek fel egy ezer éve készített tiramisu és eközött, hogy ebben tejszínhab volt, abban meg talán a tojásfehérje habja, de még az is lehet, hogy nem.
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
3 tojás sárgája
17,5 dkg cukor
2,5 dl tejszín
1 csomag TG babapiskóta
1 púpozott teáskanál nescafé
löttyintésnyi rum
kakaópor
A cukrot kevés vízzel feltettem melegedni, hogy kicsit elolvadjon a cukor, és meleg legyen a cucc. Közben a karácsonyra kapott új kézimixeremmel (:-)) a tojás sárgákat habosítottam, majd hozzáadtam a langyos cukorszirupkezdeményt, és tovább vertem kicsit, majd a mascarponéhoz kevertem. Az előzőleg alaposan behűtött tejszínből habot vertem (őszintén szólva csak próbálkoztam, nem akarta az igazságot, félkész lett csak, de megtette), majd szintén a tojásos mascarponéhoz kevertem, ezzel a krém készen is volt.
2,5 dl forró vízben feloldottam a kávét, hozzáadtam a rumot, és kezdődött a rétegezés. Egy kevés krémet tettem a jénai aljába, erre kávéba mártott babapiskótákat* helyeztem, majd krém, majd még egy sor mindenből, a tetejére bőségesen raktam a krémből még. Amikor megvoltunk, kakaóporral alaposan megszórtam (csak semmi nesquik és társai, rendes kakaópor kell neki), lefedem, és egy napra a hűtőbe raktam.
Gundel-recept
* emlékeztető magamnak: nyugodtan el lehet áztatni azokat a babapiskótákat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése