Ez itt egy olyan élesztős tészta, amiből aprósütiket lehet csinálni, nem kell felfuttatni az élesztőt hozzá, igen jó és változatosan lehet tölteni, tekerni. Csináltam már káposztás csigának, gesztenyés párnának, gombás táskának.
Hozzávalók:
0,5 kg finomliszt
25 dkg vaj vagy margarin (hidegen)
1 csapott evőkanál só (ha édes sütinek dolgozom tovább, azért inkább kevesebb)
1 dl tejföl
1 teásnaknál kristálycukor
25 g élesztő
1 tojássárgája
A lisztben elmorzsoljuk a vajat - margarint és a sót. A tejfölt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, tördelt élesztőt és a tojássárgáját, és jól elkeverjük. Ezt adjuk a vajas liszthez, és az egészet jól összegyúrjuk. Elvileg azonnal lehet vele tovább dolgozni, de jobban járunk, ha újra lehűtjük, és akkor kezdjük nyújtani - tekerni - tölteni - vágogatni, amikor ismét jó hideg benne a vaj.
A receptet a Nők Lapja Konyhájából tanultam, Lajos Maritól
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése