2020. április 18., szombat

IR-barát fahéjas/kakaós/nutellás csiga

Nem ígértem semmit, de annak se sok értelme van. Szóval, felgyűlt rengeteg jól bevált, kipróbált recept, elkezdem őket szépen sorban megörökítgetni az utókornak. Először is, itt van ez a csigabiga, ami CM és TK és IRbarát :) - jézusom, lényeg, hogy IR diétában kisétkezésre pont jó kis sütike. Az inzulinrezisztenciámon túl van nekem IR coach-om is. Nekem bevált, ugyanis egy kicsit másik állatfajta, mint a dietetikus, tudja, mi fán terem a 160 g-os diéta, de lehet neki vekengeni, lesz rá válasza, és nem csak letorkoll, hogy diétahiba, diétahiba! Na, szóval nekem az ilyen kócsom ajánlotta a szuper csigareceptjét, azóta eszemben sincs kísérletezni kelt tésztás csigákkal, kár belé az energia, ez tökéletesen működik. Tojásmentes is, ha ez számít valakinek, ellenben túró van benne, attól lesz finom puha a tésztája. Ami még jó benne, hogy nem kell keleszteni, mialatt bemelegszik a sütő, összeáll az egész a csigák lekarikázásáig, 15-20 perc alatt megsül. Csak túrója legyen az idegenbe szakadt hazánk lányának, szerencsére nekem gondoskodik az utánpótlásról most a német szomszéd, aki hazajár vásárolni, isten tartsa meg a jó szokását.



Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 7 dkg eritrit
  • 5 evőkanál olaj
  • 0,5 dl tej vagy tejszín és víz keveréke
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, vagy ha finomabbra szeretnénk, akkor 17 dkg tk liszt és 8 dkg fehérliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
A töltelékhez: 4 evőkanál cukormentes mogyorókrém vagy 3 evőkanál puha vajjal elkevert 3 evőkanál eritrit és 3 evőkanál holland kakaópor/őrölt fahéj

A sütőt bekapcsolom 180 fokra. 

A tésztához elkeverem a túrót, eritritet, olajat, tejet, majd hozzáadom a sütőporral és sóval kevert lisztet, összegyúrom. Ha a túró folyósabb állagú, további 1-2-3 evőkanálnyi lisztet igényelhet a tészta, de maradjon puha, lágy, de még nyújtható. 

A töltelékhez a puha vajhoz mixelem az eritritet és a kakaóport vagy a fahéjat.

Kisodrom a tésztát, megkenem az ízes vajjal vagy mogyorókrémmel. aztán feltekerem. Éles késsel kb 1 cm vastag szeleteket vágok belőle, és sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsibe rakosgatom őket, kis helyet hagyva a növekedésnek. Eddigre a sütőm be is melegedett, betolom a sütőbe, 15 perc után ránézek, lehet, még 5 perc kell neki. 

A recept tehát Máth Barbarától

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése