2 héttel a beszerzése után itt volt az ideje húsvétkor használatba venni a fagyigépet. Mentségemre szóljon, hogy ahogy megvettük, a gyerek fosni kezdett és ezt egy hétig folytatta is. Így aztán nem annyira siettem tejszínes fagyit készíteni neki. A recept azért ott volt talonban, gondoltam, nehogy már egy sima csoki vagy vaníliafagyival indítsunk, ugyan, az méltóságon aluli lenne, nekem sajttortafagyi kellett :) Jó is lett, illett a húsvéti ebédhez.
Hozzávalók a kekszmorzsához:
- 5 dkg zabkeksz (győri zabfalatok)
- 1 marék mogyoró
- 3 evőkanál vaj
Hozzávalók a fagyihoz:
- 3 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 30 dkg mascarpone
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- fél citrom leve
Hozzávalók az eperöntethez:
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál víz
- 30 dkg eper
A fagyinak érdemes előző este nekiállni, hogy jól össze tudjanak hűlni az alkatrészek. A keszmorzsához egy serpenyőben felolvasztottam a vajat. A zabkekszet egy uzsonnászacskóban kézzel nagyjából összetördeltem (nem lehetett zajt kelteni, aludt már a ded). A mogyorót nagyjából kicsire vagdaltam. Ekkor a kekszet és a mogyorót is az olvasztott vajhoz kevertem, és nagyobb lángon kevergetve pirítottam, majd félretettem.
A fagyialaphoz felforraltam a tej és tejszín keverékét plusz a vaníliaesszenciát. Közben a tojássárgákat kikevertem a cukorral. Amikor felforrt a tej, a tojáshoz öntöttem folyamatos kevergetés mellett, majd vissza a lábasba, és együtt összeforraltam újra. Hűlni hagytam, ekkor kevertem hozzá a mascarponét és a citrom levét. Kancsóban tettem a hűtőbe.
Az eperöntethez elkészítettem a cukorszirupot, ráöntöttem az eperre és leturmixoltam.
A fagyigépben az előírásnak megfelelően elkészítettem a fagyit (nem lett elég "fagyis" így elsőre). Átöntöttem egy műanyag tálba, belekevertem a kekszmorzsát és az eperöntet kb. egyharmadát, és betettem a mélyhűtőbe. Nekem így egy kicsit (nagyon) kemény fagyi lett a végeredmény, de az íze, az olyan igazi sajttortás. Az eperöntetet inkább tálaláskor kínáltam a fagyi mellé, bele nem annyira hiányzott.
A recepetet ChiliésVaníiánál találtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése