Hozzávalók:
- 65 dkg darált marhahús
- 2 fej hagyma
- 1 fehérrépa
- 2 sárgarépa
- 1 nagy zellergumó fele
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis doboz paradicsompüré
- 1 ek Worchestershire szósz
- 2 babérlevél
- 1 ek liszt
- só, bors
- 75 dkg krumpli
- 1/2 dl tej
- 2 tojás
- 4 ek zsemlemorzsa
- 10 dkg vaj
2 evőkanál vajat felolvasztottam, ezen megdinszteltem a kockázott hagymát, aprított fehérrépát és a zeller harmadát, és a kis kockákra vágott sárgarépát. Hozzáadtam az átnyomott fokhagymát, 1 percig nagy lángon átpirítottam, majd hozzáadtam a húst is, és folyamatosan keverhetve fehéredésig pirítottam. Megszórtam a liszttel, átpirítottam megint 1 percig. Hozzáadtam a paradicsompürét, worchestershire szószt, 1,5 dl vizet, a babérlevelet, sóztam, borsoztam. Kis lángon 45 percig főztem.
Közben előkészítettem a krumplipürét: a maradék zellert és a krumplit közös, sós vízben puhára főztem, majd krumplinyomón átnyomtam. Hozzáöntöttem a tejet és a egy kevés vajat, és amikor kicsit lehűlt, a tojásokat is belekevertem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy nagyobb ovális jénai sütőtálba tettem a húsos ragut (a babérlevél nélkül), a tetejére simítottam a zelleres krumplipürét. Megszórtam a zsemlemorzsával, és a maradék vajat a tetejére csipkedtem. A sütőbe toltam, és kb. 45 perc alatt megsütöttem. Akkor jó, ha a tetején már pirul a morzsa, és felfortyog a ragu. Tálalás előtt még 20 percre a sütőben hagytam.
BBC Good Food recept
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése