Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- csipet só
- 3 evőkanál jéghideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg mirelit spenót (vagy 1 csomag kétharmada)
- egy nagy fej hagyma
- 2 evőkanál fokhagyma
- 20-25 dkg feta sajt
- 2 dl tejszín
- 4 tojás
- só, bors
- kicsi olívaolaj
A lisztbe belekevertem a sót, belekockáztam a hideg vajat, hozzáadtam a tojássárgát és a vizet, és az aprítógépem tésztakeverőjével morzsásra kevertettem. Átborítottam egy nagy tálba, és gyorsan összeállítottam a tésztát. Folpackba csomagoltam, és jó órára a hűtőbe tettem pihenkélni.
Az olívaolajon megpároltam a hagymát, majd hozzányomtam a fokhagymát. Beletettem a spenótot, sóztam, borsoztam, 3 percig rotyogtattam. Mikor nagyjából kihűlt (hasznos is télen, hogy csak kicsűröm a teraszra a cuccot), hozzáadtam a tejszínt, tojásokat, még egy kis sót (óvatosan, a feta miatt) és borsot. Még belecsípkedtem a fetát, jó puha volt.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra. A tésztát elővettem a hűtőből, karikákra vágtam, és a klasszikus nyomkodós technikával kibéleltem vele egy hullámos szélű piteformát. Tettem rá sütőpapírt és sütőgolyókat, és megvakonsütöttem 5 percre. Ekkor beleöntöttem a spenótos masszát, és visszatettem a sütőbe 40 percre.
Nekem másnaposan még jobban ízlett, mint előszörre, megpuhult a tésztája, nyamm.
Saját kútfőből a recept, további quiche-ek nálam:zöldséges, cukkinis-fetasajtos, stahlos-borsópürés
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése