Ezt a receptet Zsuzsi barátnőmtől kaptam, aki a sógornőjétől kapta Erika mama receptjét :) Tisztára, mint anyáink korában, csak én már nem papírkára írogatom fel a recepteket, hanem a gépemen / mailboxomban őrzöm őket féltve. OK, az igazat megvallva, van egy tonna kézzel írott receptem is, kellenek azok is. Van nagymamám kezével írott recept is, meg apukáméval, igazi kincsek. Ami Erika mama receptjét illeti, zsírral dolgozik, nekem épp nem volt annyi zsírom otthon, mint a receptbeli szükséglet (25 dkg disznózsír, anyám), és kicsit édes is lett a tésztája, de hát alakítható.
Hozzávalók a tésztához:
- 3 dkg disznózsír
- 17 dkg vaj
- 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
- 1 csomag 12 g-os sütőpor
- 1 tojás
- 15 dkg porcukor (ezt bátran csökkentsük)
- szükség esetén 1-2 ek tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- tisztán 1,5 kg alma lereszelve
- 3 evőkanál barnacukor (Erika mamánál természetesen sima kristálycukor)
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
- 1-1 mokkáskanál fahéj és őrölt szegfűszeg
Először a tölteléket készítjük el: a reszelt almát a cukorral és a fűszerekkel kezdjük el párolni, és addig pároljuk időnként megkeverve, míg el nem fővi egészen a levét. Hagyjuk langyosra hűlni.
A tésztához hozzávalókat összegyúrjuk, szükség esetén tejföllel lazítsuk, de csak óvatosan az adagolással. Kettészedjük, az egyik gombócot kinyújtjuk és 25X35 cm-es, kivajazott-lisztezett tepsi aljába tesszük.Rásimítjuk a tölteléket, majd a tetejére tesszük a másik tésztalapot. Tojással megkenjük, alaposan megszurkáljuk villával, majd 170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése