2008. január 7., hétfő

Besamelmártás


Ez egy olyan alapmártás, amit mindenkinek érdemes ismernie. A csőben sült dolgok ebben sülnek (csak miért hívják vajon csőben sültnek?), a dubarry-hoz ez a mártás kell, de egy sajtszósz alapja is lehet, szóval a felhasználási lehetősége igen széleskörű, vagymi. És hát bolondítani is lehet, attól függően, hogy mivé fejlődik a kezünk alatt.



Hozzávalók:





  • 5 dkg vaj




  • 4 evőkanál liszt




  • 4 dl tej









A vajat felolvasztjuk (de nem sütjük), majd a liszttel rántást készítünk, és fehéredésig kevergetjük. Felengedjük a tejjel (én innen kézi habverővel szoktam folytatni), folyamatosan keverbe forrásba hozzuk, és legalább 5 percig tovább keverve hagyjuk besűrűsödni. Sózzuk, és kész is az alap.



Innen lehet bonyolítani, borssal, szerecsendióval, egy tojás sárgájával, reszelt sajttal, ahogy tetszik. Az arányokon változtatva lehet a mártás sűrűbb vagy hígabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése