Mint említettem volt, Apa alföldi származású. Az ő interpretálásában volt gyakori vendég a konyhánkban a krumplis tarhonya, hol (galamb)hússal, hol kolbásszal, hol anélkül. Péntek este belémvágott a felismerés, hogy ezt kell előállítsam. Sajnos receptem nem volt ehhez a tipikus pásztorételhez, csak halvány emlékeim, de végül utánaolvastam a neten egy kicsit, majd vasárnap délelőtt nekiestem az én variációmnak.
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy vöröshagyma
25 dkg tarhonya
10-15 centi kolbász
1 evőkanál pirospaprika
1 paprika
1 nagy paradicsom
3-4 krumpli
só
A szalonnát felkockáztam, és egy jó nagy lábosban kiolvasztottam a zsírját. Amikor szinte teljesen kisült belőle, kiszedtem a szalonnadarabokat, mert nem akartam, hogy megégjenek. A tarhonyát nagyjából megpirongattam a zsíron, a végefelé hozzáadtam a nagyon apróra vágott hagymát, kicsit később pedig a kockázott paradicsomot, paprikát. Ezt a jó kis lecsós alapot szórtam meg - a melegről lehúzva - a pirospaprikával (ne sajnáljuk, jó nagy adag kaja lesz, kell neki a szín), majd felengedtem egy csomó vízzel, a tarhonya úgyis elfővi majd. Sóztam, és közepes melegben otthagytam. Amikor a tarhonya már majdnem teljesen megfőtt, a nagyobb kockákra vágott krumplit is hozzáadtam, szükség szerint öntöttem utána további vizet és egy kis sót, és már csak azt kellett megvárni, hogy a krumpli puhára fője magát. Ecetes almapaprikával, csalamádéval, bélpoklosoknak friss fehér kenyérrel tálalandó. Esetleg tejföllel.
4-6 adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése