Anyósomtól kaptam darált diót, már az idei terméséből van. És rögtön tudtam, hogy nekem az a bizonyos süti kell a gyerekkoromból, hogy alul fehér karika, tetején diós halom, karácsonyi sütink volt sokáig. Gyors telefon anyámnak, hazafelé a kezembe nyomta a receptet (volt rajta tojáslikőr is, hehe), érkezés után alig egy órával kész voltam a fél adaggal. Nekünk mondjuk elég is.
Hozzávalók 50 db koronghoz:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 4 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 10 dkg vaj (eredetileg 12,5 dkg rama margarin)
- 3 teáskanál tejföl
Hozzávalók a diós hab(csók)hoz:
- 2 tojás fehérje
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg darált dió
A sütőt bekapcsoltam 160 fokra (légkeveréssel). A lisztet, cukrot, sütőport a robotgépembe mértem, hozzátettem a tojássárgákat és belekockáztam a vajat, majd morzsásra kevertettem. Átöntöttem egy mély tálba, adtam hozzá tejfölt, és gyorsan tésztává gyúrtam. Alufóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem (jelen esetben ez ki is maradhatott volna).
A hab részhez kemény habbá verettem a tojásfehérjét, majd óvatosan hozzákevertem kézi habverővel a porcukrot, utána pedig a diót.
A tésztát vékonyra nyújtottam, kisebb méretű pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és két kiskanál segítségével a habot ráillettem. Sütőbe tettem, 10-12 perc alatt kisütöttem, figyelni kell, az alja kezd el barnulni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése