2011. november 12., szombat

Habos-mákos-meggyes

A citromkrémes máktorta óta van egy kis mák-kattanásunk, a múltkor a mamának kölcsönadott Mókamiki azt mondta a telefonban, hogy mondjam meg a mamának, hogy kell mákos sütit sütni :) Gondoltam, egy meggyes-mákossal nem nyúlok mellé, és nem is.


Hozzávalók a tésztához:



  • 20 dkg darált mák

  • 20 dkg kristálycukor

  • 20 dkg vaj

  • 1 üveg magozott meggybefőtt

  • 4 tojás sárgája

  • 2,5 dl tej

  • 1 teáskanál sütőpor


Hozzávalók a tetejéhez:



  • 4 tojás fehérje

  • 7 dkg porcukor

  • 1 kis üveg baracklekvár

  • 2 evőkanál rum


A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra kevertem, kettesével hozzákevertem a tojásságákat. Külön, egy nagy tálban összekevertem a mákot, lisztet, sütőport. Belekevertem a vajas-tojásos keveréket és a tejet, ezzel a tészta összeállt. Kivajaztam-liszteztem egy kb. 30X25 cm-es tepsit, beleöntöttem a tésztát, majd a tetejére szórtam a meggyet, és a meleg sütőbe toltam, tűpróbáig sütöttem.


A lekvárt kicsit összemelegítettem a rummal, ezzel kentem meg a kisült tészta tetejét. A fehérjét kemény habbá vertem a porcukorral, ezt is ráhalmoztam a süti tetejére, majd 3-4 percre visszaraktam, utána lezártam a sütőt, de további 15 percre bennehagytam.


Recept Fakanáltól, egyértelmű volt, hogy nála gyorsan találok meggyes-mákost :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése