Az már jó szokásunkká vált, hogy ha nem tudjuk, milyen leves legyen, felküldöm Valakit a galériára, hozza már le a kedvenc leveses szakácskönyvet, átlapozzuk és kipróbálunk valami újat. Most egy alternatív lencselevesre esett a választásunk, szokás szerint finom lett.
Hozzávalók:
25 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 szál répa
1 zellergumó
1 szál póréhagyma (a zöldje is)
1 evőkanál paradicsompüré
1,8 l víz + 2 húsleveskocka vagy ugyanennyi húsleves
1 dl rizling
fél citrom
1 babérlevél
1 teáskanál tárkony
1/3 teáskanál köménymag
só, bors
1 mokkáskanál fehérborecet
3 evőkanál olaj
A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztattam. Az olajon megpároltam az apró kockákra vágott hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, 1-2 percet együtt pirítottam őket. Ekkor beletettem a kis kockákra vágott répát, póréhagymát, zellert, folyamatosan kevergetve pirítottam-pároltam 5-6 percig. Hozzáadtam a lencsét, a paradicsompürét, a húslét, a fehérbort és a borecetet, beledobtam a fél citromot és a teatojásba tett fűszereket. Frissen őröltem rá borsot, és 40 perc alatt készre főztem.
8 adag, a The Culinary Institute of America Book of Soups c. könyvéből
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése