2009. november 26., csütörtök

Joci kedvence (kókuszkocka)


Joci az én apukám volt. És volt neki a kedvenc süteménye, az a bizonyos mézes tésztájú, csokibevonatos, kókuszos kocka. Ezért hát a családban Joci kedvencének hívtuk mindig is a sütit. Hetekkel ezelőtt eszembe jutott (halottak napja?), elkértem az ősi családi receptet anyámtól, modern nő lévén átküldte e-mailben (csatolt excel táblában :), bőbeszédűen annyit írt a levélbe még, hogy " Megy a recept. Anyád." Ezen csöppet röhögtem, aztán szereztem kókuszreszeléket, és neki is láttam. Nem utoljára, csak legközelebb kicsit kevesebb cukrot teszek a tésztába.



Hozzávalók a tésztához:





  • 2 tojás




  • 5 dkg margarin




  • 3 evőkanál olvasztott méz




  • 30 dkg cukor




  • 40 dkg liszt (fele sima, fele rétes)




  • 1 csomag sütőpor




  • 2 dl tej




Hozzávalók a bevonathoz:





  • 20 dkg margarin




  • 25 dkg porcukor




  • 2 dkg kakaó




  • 5 evőkanál tej




  • 2 evőkanál rum




  • kókuszreszelék




A margarint és a mézet egy bögrében jól összeolvasztottam a mikróban, majd egy mély tálba borítottam. Hozzáadtam a cukrot és a tojásokat, és fakanállal alaposan kikevertem. Belekevertem a sütőporos lisztet és a tejet, jó híg tésztát kaptam, csodálkoztam is, de működött. Kikentem margarinnal egy tepsit, kiliszteztem, és a tésztát belefolyattam, majd 170 fokos előmelegített sütőbe toltam, és jó fél órát sütöttem, tűpróbáig. Hagytam langyosra hűlni, utána borítottam ki és vágtam kockákra.



Közben elkészítettem a csokiszószt: a margarint egy kislábosba tettem, és felolvasztottam, hozzáolvasztottam a porcukrot és a kakaót is, és amikor már nem melegítettem tovább, belekevertem a rumot. Ebbe a szószba mártogattam a langyos tésztakockákat, utána a kókuszreszelékbe hempergettettem Valakivel :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése