2006. november 11., szombat

Babgulyás


16 emberre könnyű főzni. Vagyis főzni sokkal könnyebb, mint megegyezni abban, hogy mit együnk. Az egyik nem szereti a főtt tésztát, jelentősen korlátozva a lehetőségeket, a másik a gombát. A harmadik an blokk a magyaros ételeket. Hosszas egyeztetés után esett a választás most a babgulyásra, mint laktató egytálételre. Voltak ugyan véleményeltérések a csipetke és a krumpli között, én úgy gondoltam, mindkettő menjen bele, aztán aki nem szereti, kiköpi. Kicsit megzavartak a bevásárlók egy füstölt csülökkel az elején, de nem hagytam magam :) A receptbe pedig már beépítettem a tanulságokat is, úgymint egyszerre rakjuk fel a babot a husival, ha az nem marha, elég lesz 75 dkg bab, elég lesz 5 darab krumpli és társai.



Hozzávalók:




  • 1,5 kg sertés lapocka


  • 1 füstölt csülök


  • 5 fej hagyma


  • zsír


  • pirospaprika, piros arany, só, őrölt kömény, őrölt bors, 2 paradicsom, 2 paprika, fél fej fokhagyma


  • 75 dkg bab


  • 8-10 jó nagy sárgarépa


  • 4 fehérrépa


  • 1 kisebb zeller


  • 5 krumpli


  • 2 tojás


  • liszt



Előkészület: Előző este a babot beáztatjuk. Aznap, de akár előző nap is, a csülköt feltesszük főzni, és jó 2 óra alatt puhára főzzük. A levét még csak véletlenül sem öntjük le, és a népeket is elhajtjuk a konyhából, amikor meg akarják enni idő előtt.



Az olvasztott zsíron (igen, olaj nem volt, zsíros kenyér viszont előző este igen) üvegesre pároljuk a kockázott hagymát. Nagyeszű moes elvitte magával az aprítógépét :) A tűzről lehúzva kap annyi pirospaprikát, hogy szép színe legyen, nekünk csípős volt, nem is lett rossz tőle. Aztán rádobjuk a felkockázott húst is, vissza a tűzre, aztán hagyjuk, hogy kicsit körbe piruljon-feredjen a hús, már amennyire ezt látni lehet. Hozzáadjuk az előző este beáztatott babot, és annyi vízzel felengedjük, amennyi pont ellepi. Rádobjuk a kockázott paradicsomot, paprikát, áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, őröltköményezzük. És hagyjuk szépen takarékon fődögélni.



Amikor félkészek a husik és a babok is, hozzáadjuk a karikára vágott sárga- és fehérrépát, valamint a félbevágott zellert (hátha valaki nem szereti, inkább egyben dobjuk ki, minthogy kritizálják a főztöt). A csülök levével és vízzel öntjük fel. Utánasózzuk, nyomunk bele piros aranyat, aztán hadd szóljon főljön.



Amikor már minden majdnem vajpuha, beleszórjuk a kockázott krumplit, esetleg további vizet adunk neki, só társaságában, és nekilátunk a csipetkének. 2 tojásthoz sót adunk, és annyi lisztet, hogy jó kemény legyen. Jó kemény, nem ám gyúrható tészta. Amikor a krumpli is közelít a kész állapotához, belecsipkedjük a csipetkét, itt érdemes segítséget kérni, különben sose fogy el, és készre főzzük. Máshol is érdemes segítséget kérni, különben beleőszülünk ennyi cucc kockázásába, amúgy :)



A végén a szeletekre - kockákra vágott füstölt csülökkel " higítjuk" a levest, amiben eddig sem állt meg a kanál nagyon, fehér kenyeret szelünk, erőspistával és tejföllel tálalunk. ínyencek ecetet is borogathatnak bele.



16 adag, egész délutánt betöltő program. Nem tanultam sehol, rögtönözni kellett :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése