2007. február 7., szerda

Húsleves


Mindig azt hittem, hogy a húsleves, az valami ördöngős misztikum. Nálunk mondjuk, ha jól emlékszem, a családban minden nő tudott normális húslevest főzni, viszont hírlettek olyanok, akik képtelenek erre. Aztán egyszer Lea barátnőm megmutatta, hogy kell. Hát, nem valami bonyolult dolog, és azóta egyszer sem sikerült elrontani. Na jó, egyszer véletlenül csípős paprika került a levesbe, máskor meg túl sok zellert pakoltam bele, és kicsit zöldségesebb íze lett, mint kellett volna.



Hozzávalók:





  • 2 pulykaszárny




  • 1 nagy csomag húsleves-zöldség, azaz sok sárgarépa, kevesebb fehérrépa, fél zellergumó, fél karalábé, petrezselyem, 1-2 levél kelkáposzta, 1 vöröshagyma




  • 1 fej fokhagyma




  • esetleg 1 zöldpaprika




  • 10-12 szem feketebors




  • pici sáfrány









  • őrölt szerecsendió




Persze lehet más húsból is főzni, pulykanyakból, csirkefarhátból, marhahúsból, ahogy tetszik. Most pulykaszárnyat találtunk a boltban.



A húst hideg vízben a bors és a só társaságában felteszem főni. Ha felforrt, lehalkítom, és kb. fél órát főzöm (erősebb húst akár egy órát). Közben megpucolom a zöldségeket, és a fél óra-óra leteltével beledobálom a hús mellé, és vízzel felengedem. Utánasózom, sáfrányt szórok bele és őrölt szerecsendiót, és kis lángon, lefedve főzögetem. Ha minden megfőtt, elzárom, és leszűröm, külön edénybe válogatva a zöldségeket, husit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése