Nagyon izgultam :) Mindjárt a meghirdetéskor - amit lehet, hogy sosem veszek észre, ha nemisbéka kartársnő fel nem hívja rá a figyelmem, mentségemre legyen szólva, dolgos hétköznapjaimat éltem, szóval mindjárt meghirdetéskor járni kezdett az agyam, és pörögtek a szakácskönyvek. Illetve csak két szakácskönyv, a Négy alapíz szakácskönyve - édes és a Francia konyha. Télieset szerettem volna, narancsosat vagy fűszereset. Aztán a Francia konyhában rábukkantam a tutira, onnantól kezdve biztos voltam benne, hogy ez kell nekem. Egyszer be is szereztünk 12 db körtét, ami aztán kettő híján megrohadt itthon, végül természetesen az utolsó pillanatban készült el a mű.
Fűszeres borban buggyantott körte
Hozzávalók:
4 nagyobb körte (4X110 kcal)
1 liter bordói bor, az enyém soproni kékfrankos (7X74 kcal)
10 dkg cukor (380 kcal)
6 szem szegfűszeg
2 szerecsendióvirág
1 karika citrom
A körtéket meghámoztam krumplihámozóval, de vigyáztam, hogy a száruk megmaradjon. A bort, szegfűszeget, szerecsendióvirágot és a citromkarikát forrni tettem fel, és amikor felforrt, belerakosgattam a körtéket. Lassú tűzön fél órát főztem őket, közben háromszor vagy négyszer megforgattam, hogy mindenhol érje a körtéket a bor. A fűszeres lében hagytam őket langymelegre kihűlni, ekkor tálaltam. Hogy még jobb legyen nekünk, a bort nem küldjük pocsékba, hanem mellé kínáljuk, nagyon finom, de így a kalóriamennyiség alaposan megnő...
Utólag kiszámolva, ha egy ember egy körtét eszik, és csak egy deci fűszeres bort kortyol el mellé, pont 400 kcal-ban áll meg a történet.
A receptet Joanne Harris és Fran Warde: Francia konyha c. remekművéból merítettem
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése