Előkerült a méltatlanul a szekrény mélyére rejtett römertopf az aktuális VKF hívószavára. És a római tálas szakácskönyvem is. Fellapoztam, receptet választottam, majd sehol égen-földön nem kaptam gerslit, a Garay piacon két helyen mondták, hogy az orrom előtt fogyott el. No, mi hasonlít legjobban a geslire? A tarhonya, legalábbis kinézetre. Gáz gizi :)
Az egytálételek egyébként nagy barátaim, blogoltam is már belőlük néhányat, de most, hogy átnéztem, egészen alapdolgok hiányoznak, úgy mint a székelykáposzta, a lucskos káposzta, sorra kerülnek ezek is.
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
1 közepes vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 nagy sárgarépa
1 kis fehérrépa
1 kis konzerv paradicsompüré (vagy 2 paradicsom)
25 dkg tarhonya
1 evőkanál mangalicazsír
só, bors, 1,5 teáskanál pirospaprika
A római tálat bő egy órára hideg vízbe áztattam. Közben megmostam, szárazra töröltem és felkockáztam a húst. A zöldségeket is megtisztítottam és kisebb kockákra vágtam. A tál aljába terítettem a húst, megsóztam, rászórtam a zöldségeket, és újra megsóztam. A paradicsompürét kis vízzel higítottam és egyenletesen elosztottam a zöldségágyon, majd rátettem a tál tetejét, és betettem a hideg (!) sütőbe, majd bekapcsoltam 200 fokra. Amikor a sütő felmelegedett, onnantól számított 80 percig sütöttem első körben a zöldséges húst, közben egyszer átkevertem az addigra alaposan szaftosodó ragut.
Eközben felolvasztottam a zsírt, és megpirítottam rajta a tarhonyát. Felöntöttem kétszerannyi vízzel, sóztam, és majdnem készre pároltam. A 80 perc elteltével a húshoz adtam a tarhonyát, alaposan megborsoztam, rászórtam a pirospaprikát, jól átkevertem, és újabb 30 percet sütöttem. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórtuk meg.
3 bőséges vagy 4 madáradag. Bajtala István - Marczinek László - Pető Mária Római tál c. szakácskönyvében találtam a Húsos kása nevű receptet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése