Ehhez az ebédhez az a kapcsolódó mottóm, hogy mi baj lehet, ha ötvözöm Beleznay Tamást és Fakanál Évát? Merthogy B. Tamásnak jelent meg egy receptje a Nők Lapjában, ahol nagyjából ugyanezt adta elő sertéshúsból. Viszont nekem a kaporról beugrott Éva kapros hala, és már tudtam, mi lesz az ebéd.
Hozzávalók:
- 50 dkg hal (esetünkben sárga tőkehalfilé)
- 1 fej hagyma
- 2 szelet kenyér
- 1 tojás
- kevés tej
- 1 duci gerezd fokhagyma :)
- só, bors
- 1,5 liter zöldségleves (esetünkben bio leveskockából)
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál kapribogyó
- 2 tojás sárgája
- fél citrom leve
- fél csomag kapor
- pici olívaolaj
A halat reggel fokhagymás tejbe áztattam, ebben el is maradt két-három órát. Aztán az aprítógépben ledaráltattam. A hagymát apró kockákra vágtam, kis olajon megpároltam. A kenyeret a maradék fokhagymás tejben megáztattam, majd kifacsartam. A halhoz adtam a hagymát, ázott kenyeret, tojást, sóztam, borsoztam. Felforraltam a levest, és úgy 3-4 centis golyókat formáltam a halmasszából, majd kifőztem. Nem kell neki sok, lévén halról van szó, újraforrástól-feljöveteltől 10 perc bőven elég is. Kiszedtem egy jó nagy jénaiba a golyókat, és letakartam alufóliával.
Aztán nekiálltam a mártásnak: Leszűrtem a levesből fél liternyit. Kevés olajon megpirítottam a kapribogyót, majd felöntöttem a levessel. Egy külön tálban összekevertem a tejszínt és a tojássárgákat, aztán a forró levesből egy keveset hozzáadtam, és az egészet visszaöntöttem a mártásba. Amint fortyogni kezdett, elzártam alatta a gázt. Belecsavartam a fél citrom levét, és rászórtam a frissen apróra vágott kaprot.
5-6 adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése