2006. december 30., szombat

Májpástétom


Ez AZ. Az eredeti, az utánozhatatlan. A moes-féle. A májpástétom maga.



Hozzávalók:





  • 60-80 dkg pulykamáj (akár egy kilóig is el lehet menni)




  • 25 dkg zsír, preferáltan kacsazsír, de a disznózsír is megteszi




  • 3-4 fej hagyma




  • 1 fej fokhagyma




  • só, bors, majoranna, mustár, ketchup




A zsírt megolvasztom egy közepes edényben, megfonnyasztom benne a kockákra vágott (I love aprítógép) hagymát. Közben lemosom a májat, a nem kellő részeket eltávolítom, egy-egy májat 4-6 darabra vágok. A fokhagymát megpucolom. Ha a hagyma már nagyjából jó (én akkor sem akadok fent, ha nem teljesen), rádobom a májakat, és rányomom a fokhagymát. Megborsozom és majorannázom jó alaposan, és kb. 15 perc alatt megsütöm őket.



Lehúzom a tűzről, egy szűrőkanállal kiszedegetem a májakat, a zsírt pedig élénk tűzön lesütöm, hogy a víz eltávozzon belőle. A májak, ha már nem tűzforróak, 4-5 adagban az aprítógépben homogenizálódnak közben (rúdmixerrel is lehet, de az aprítógép hatékonyabb). Ha az összes májat leturmixoltam, sót, borsot, majorannát adok hozzá, valamint mustárt és ketchupot. Egyiket se sajnálom, a ketchupból azért kevesebb jut, inkább a mustár dominál. Kanalazok hozzá a zsírjából is, hogy jól kenhető legyen, alaposan összekeverem az egészet, és készen is van a májpástétom.



Ez egy jó nagy adag, 10-15 fős baráti társaság reggelije - vacsorája lehet. A recept alapját az exkineziológusomtól tanultam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése