2006. szeptember 27., szerda

Fokhagymás-kakukkfüves csirke


Az eredeti recept a Floyd főz-ben úgy kezdődött, hogy " végy egy egész kapirgálós csirkét, egy kiló fokhagymát..." . Ezt a receptet alakítottuk át úgy, hogy csirkecsont-nemkedvelőknek is fogyasztható legyen és a fokhagyma mennyisége se rettentse el anyóst :)



Hozzávalók:





  • 1 kg csirkemellfilé




  • 0,5 kg fokhagyma (vagy még több? :)




  • 5 dkg vaj




  • 2 dl savanykás fehérbor




  • 2 evőkanál olivaolaj




  • só, bors, kakukkfű, 2 babérlevél




  • fél citrom leve




  • opcionálisan 5-6 szelet baconszalonna




A csirkét megmossuk, megszárogatjuk, félbe, majd háromba szedjük (szóval vékonyabb szeleteket kreálunk). A kivajazott mélyebb sütőtálba rétegezzük a sózott-borsozott csirkéket úgy, hogy minden réteget megszórunk maréknyi fokhagymával, kakukkfűvel, meglocsolunk citromlével, és morzsolunk rá vajat. A maradék fokhagymát mind szórjuk a felső rétegre, majd öntözzük meg a borral és az olivaolajjal, a lébe dugjuk bele a babérleveleket, és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe, alufóliával lefedve. Süssük addig, amíg meg nem puhul, amikor ez megtörtént, opcionálisan pakoljuk meg a tetejét baconszalonnával, és toljuk még vissza 10 percre.



Ha a hús megsült, szedjük meleg tányérra őket, a jó fokhagymás szaftot pedig forraljuk kicsit, hogy jó sűrű legyen. Krumplipürével, görög salátával, párolt zöldséggel tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése