Az eredeti recept a Floyd főz-ben úgy kezdődött, hogy " végy egy egész kapirgálós csirkét, egy kiló fokhagymát..." . Ezt a receptet alakítottuk át úgy, hogy csirkecsont-nemkedvelőknek is fogyasztható legyen és a fokhagyma mennyisége se rettentse el anyóst :)
Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
0,5 kg fokhagyma (vagy még több? :)
5 dkg vaj
2 dl savanykás fehérbor
2 evőkanál olivaolaj
só, bors, kakukkfű, 2 babérlevél
fél citrom leve
opcionálisan 5-6 szelet baconszalonna
A csirkét megmossuk, megszárogatjuk, félbe, majd háromba szedjük (szóval vékonyabb szeleteket kreálunk). A kivajazott mélyebb sütőtálba rétegezzük a sózott-borsozott csirkéket úgy, hogy minden réteget megszórunk maréknyi fokhagymával, kakukkfűvel, meglocsolunk citromlével, és morzsolunk rá vajat. A maradék fokhagymát mind szórjuk a felső rétegre, majd öntözzük meg a borral és az olivaolajjal, a lébe dugjuk bele a babérleveleket, és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe, alufóliával lefedve. Süssük addig, amíg meg nem puhul, amikor ez megtörtént, opcionálisan pakoljuk meg a tetejét baconszalonnával, és toljuk még vissza 10 percre.
Ha a hús megsült, szedjük meleg tányérra őket, a jó fokhagymás szaftot pedig forraljuk kicsit, hogy jó sűrű legyen. Krumplipürével, görög salátával, párolt zöldséggel tálalható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése